seperator

רשם הירושה – הרשם לענייני ירושה

רשם הירושה הנקרא גם הרשם לענייני ירושה הוא הגוף האחראי על ריכוז והוצאה לפועל של ירושות אזרחי ישראל ובעלי נכסים בישראל. במאמר זה תוכלו למצוא מידע מורחב בנושא.

מיהו הרשם לענייני ירושה

הרשם לענייני ירושה הוא הגוף שאחראי לרכז ולהוציא לפועל את חלוקת הירושה של אזרחים ובעלי נכסים בישראל, לאחר פטירתם. יחידה זו הוקמה בשנת 1998 כחלק מאגף האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, ולשכותיה קיימות בחמישה מחוזות מרכזיים: תל אביב, חיפה, ירושלים, נצרת עילית ובאר שבע.
במסגרת תפקידו של הרשם לענייני ירושה יהיה אחראי להפקדת צוואות, לבקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, להגשת התנגדויות לקיום צוואה, למינוי מנהלי לעיזבון ועוד. 
התהליכים השונים מתבצעים על פי נהלים הקבועים בחוק הירושה. הרשם אינו מוסמך לתת פרשנות לצוואות, להכריע בהתנגדויות או לבצע כל פעולה שאינה על פי חוק הירושה, וכל עניין שאינו בסמכותו, יעבור לדיון והחלטה בבית המשפט לענייני משפחה.
בעת הגשת בקשה לקיום צוואה או לצו ירושה, ייבדוק הרשם לענייני ירושה 3 נתונים ראשוניים: 
  • האם קיים תיק קודם על שם הנפטר.
  • האם הנפטר הפקיד צוואה.
  • האם הבקשה תקינה וניתן להעבירה להמשך טיפול.

מתי פונים לרשם לענייני ירושה

הפניה לרשם לענייני הירושה תתבצע במספר מקרים:
  • הפקדת צוואה על ידי המוריש – כאשר אדם עורך צוואה באחת מהדרכים הנדרשות, באפשרותו להפקיד את צוואתו אצל רשם הירושה ונציג הרשם נותן לעורך הצוואה אישור ההפקדה. עצם הפקדת הצוואה לא מעידה על תוקפה או תקינותה שכן היא מופקדת בתוך מעטפה סגורה ונחשפת אך ורק לאחר מות המוריש. יחד עם זאת, הפקדת צוואה שוללת אפשרות שהיא לא תקוים מפאת יכולת לאתרה לאחר פטירת עורך הצוואה. יצוין שבאפשרותו של עורך הצוואה שהופקדה לעדכן אותה או לבטלה בכל עת.
  • צוואה בפני רשות – רשם הירושה הוא אחד מהמוסדות הנחשבים לרשות, ולכן אדם המבקש לערוך את צוואתו בפני רשות יכול לעשות בנוכחות הרשם לענייני ירושה. נציג רשם הירושה יאזין לדבריי צוואת המוריש בעל פה או יקבלה כמסמך שהוכן מראש, יתעד אותה, ייתן למוריש אישור ויפקיד אותה.
  • לאחר פטירת המוריש על ידי היורשים – יורשי הנפטר יגישו בקשה לצו קיום צוואתו אם קיימת כזו, או לצו ירושה באם לא קיימת צוואה. את הבקשות יש להגיש בהתאם לנהלים המוגדרים כולל מסמכים שונים, ובמידה ולא יוגשו לרשם הירושה התנגדויות לקיום הצוואה, יופק הצו המתאים.
  • מתנגדים לבקשות לצו ירושה או צו קיום צוואה – לאחר שהיורשים יגישו בקשה לקיום צוואת הנפטר, יפרסם הרשם לענייני ירושה מודעה בעיתונות הארצית ובאתר רשם הירושה בדבר הגשת הבקשה. הפרסום נועד על מנת לאפשר למעוניינים להתנגד לצוואה להגיש את התנגדותם בתוך 14 יום ממועד הפרסום. באפשרות המתנגדים להגיש מסמכים וראיות התומכים בהתנגדותם, על פי נהלים מוגדרים. אם ההתנגדויות קבילות, רשם הירושה יעביר את הטיפול בתיק ההתנגדות לדיון והחלטה בבית המשפט לענייני משפחה.

פניה לרשם הירושה ללא עורך דין

הפניה לרשם הירושה בכל עניין לא מחייבת נוכחות עורך דין וניתן לבצע את כל הפעולות באופן עצמאי.
פעולת הפקדת הצוואה נעשית על ידי המוריש בלבד ולא ניתן לבצע זאת באמצעות ייפוי כוח.
לעומת זאת, את שאר הפעולות כגון בקשות לצו קיום צוואה, צו ירושה או התנגדויות, ניתן לבצע באמצעות עורך דין מיופה כוח. אם התהליך מורכב עבורכם, נפשית או פיזית, ואם קיים חשש מצדכם בדבר תקינות ההליכים וביצועים כדין, מומלץ שתפעלו בליווי עורך דין.
ליווי של עורך דין מומלץ ביותר בכל מקרה בו תרצו להגיש התנגדות לקיום צוואה. זהו תהליך הדורש הבנה משפטית בענייני ירושה תוך הבאת מסמכים וראיות המחזקות את הטענות והגשתם באופן תקין. זהו בדיוק תפקידו של עורך דין מנוסה – להבטיח לכם כי זכויותיכם תשמרנה, ההתנגדות תוגש כנדרש ולא תיפסל עקב כשלים טכניים, ושפנייתכם תקבל התייחסות ראויה.

משך הטיפול בפניה ברשם הירושה

הטיפול בבקשות המגיעות אל רשם הירושה תלוי במהות הבקשה.
לדוגמא, הפקדת צוואה היא מיידית. לעומתה כאשר מבקשים להפיק צו ירושה או צו קיום צוואה הדבר יכול להימשך בין חודש ל-3 חודשים, שכן עלולים לצוץ עיכובים בירוקרטיים כגון השלמת מסמכים, טפסים לא תקינים, יורשים שהם קטינים (ואז יש למנות אפוטרופוס) ועוד.
במקרה בו יוגשו התנגדויות לקיום צוואה או לצו ירושה, הטיפול בהפקת הצווים יתארך אף יותר ויועבר להכרעת בית המשפט לענייני משפחה.

טיפים חשובים לפני הפניה אל רשם הירושה

בחרתם לפעול לבד? ריכזתי עבורכם טיפים חשובים לפני שאתם פונים בכל נושא לרשם הירושה:
  • קראו באתר רשם הירושה את הנהלים לגבי התהליך הרלוונטי אליכם. ישנם תהליכים רבים אותם ניתן לבצע אונליין ללא צורך להגיע את משרד הרשם.
  • בדקו שבידיכם כל המסמכים הנדרשים להגשת הבקשות השונות.
  • וודאו ששילמתם את האגרה הנכונה עבור הפעולה אותה אתם צריכים לבצע.
  • אם אתם מעורבים במקרה מורכב הכולל סכסוכים משפחתיים, נישואין שניים, ילדים מקשר נוסף וכדומה – שקלו להסתייע בעורך דין המתמחה בירושות וצוואות. 

זקוקים לליווי מקצועי? לבחון דרך אפקטיבית להגשת התנגדות או כיצד להתמודד עם מתנגדים?
פנו אלי ותקבלו מענה מהיר ויעיל.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4