seperator

הסכם בין יורשים

בעת קיום צו ירושה או צוואה עשויים למצוא עצמם יורשים חולקים במשותף חלקים בעיזבון. במרבית המקרים מדובר בנכסי נדלן וכספים. בעוד שכספים הנמצאים בחשבון בנק או בתיקי השקעות, ניתן לחלק בקלות, כאשר אחד היורשים מעוניין ליהנות מהחלק שלו  בנכס שירש במשותף עם יורשים נוספים,  הוא יידרש לרוב למכור את החלק שלו בנכס ובמקרים האחרים כל היורשים ייאלצו למכור את הנכס. במקרה כזה יחול עליהם מיסוי משמעותי ממנו אפשר להימנע מבעוד מועד.

החזקת רכוש משותף בין יורשים

ניסיון מלמד שגם במשפחות בהן קיימת קרבה בין היורשים – ניהול עזבון משותף לאורך זמן עלול לעורר מחלוקות. דמיינו שלאחר מספר שנים מבקש אחד היורשים, החולק דירה במשותף עם אחיו, לממש את חלקו על מנת לשפר את מגוריו, לסייע לילדיו או מכל סיבה אחרת. בעת הרצון לפרק את השותפות יתכן ואחיו השותפים לאותה דירה היו מעוניינים להמשיך להחזיק בה ולהשכירה. פירוק השותפות מביא למכירת הנכס ותשלומי מס גבוהים.

מיסוי על ירושה – כיצד למזער או לדחות

במקרה שהוצג ניתן היה להימנע ולדחות את תשלומי המס על הדירה המשותפת באם היה נערך בין היורשים הסכם. בעת עריכת ההסכם היו היורשים מחליטים כיצד הם מעוניינים לחלק ביניהם את הירושה, באופן ששונה מצו הירושה או בשונה מהצוואה. בהסכמתם הם היו נמנעים מכניסה לשותפות מה שהיה ממזער את הצורך להגיע לאירוע מס בעקבות פירוק השותפות או מכירה של הזכויות בדירה אחד לשני. כך יכול כל אחד מהיורשים לקבל החלטות עבור רכושו בהתאם לצרכיו ומבלי להיות מושפע מצרכי שותפים שעשויים להיות שונים מהצרכים שלו.

מתי יש לערוך הסכם בין יורשים

חשוב להבין כי החוק בישראל מחייב עריכת הסכם בין יורשים בסמוך לקיום צו הירושה או הצוואה, טרם חלוקת העיזבון. בדוגמא שלנו, אם האחים שירשו במשותף דירה, יהיו  מעוניינים להימנע מתשלומי מס, הם יהיו מחויבים לערוך הסכם בין יורשים לפני שהם מתחילים להשכיר את הדירה וליהנות מהכנסותיה.

האם ניתן להימנע מתשלומי מס שבח בעקבות ירושה

מס שבח הנו מס עובר, משמע שברגע שנמכר מקרקעין – גם אם עבר בירושה, במקרים רבים יהיה על הירוש שרוצה למכור את הנכס לשלם מסים על הנכס.
עריכת הסכם בין יורשים יכולה לדחות ולהימנע מתשלומי המס כל עוד הנכס לא נמכר.
גם במקרים בהם נבחר למכור את הנכס, ייעוץ מקצועי עשוי לבחון את המקרה ולמצוא דרכים בהם ניתן למזער את סכום המס לתשלום.

חשיבותה של צוואה

אופיים של היורשים, מצבם הכלכלי, יכולותיהם האישיות וצרכיהם עשויים במידה רבה לצפות את התנהלותם בעת קבלת העיזבון. פעמים רבות המוריש עוד בחייו עשוי לצפות אי הסכמות בין יורשיו או להבין כי לכל אחד מהיורשים התאמה או צורך שונה לחלק אחר בעיזבונו. 
צוואה תסדיר את חלוקת העיזבון באופן מדויק ואישי ולא כברירת המחדל הקבועה בחוק הירושה , לפיה העיזבון יחולק באופן שווה ותבניתי, מה שעשוי מהר מאד להוביל לפירוק שותפויות בנכסים (ועסקים) ולהוביל לתשלומי מס גבוהים. 
דוגמא לכך יכולה להיות בחלוקת עזבון הכולל עסק פעיל ושתי דירות. צו ירושה (ללא צוואה) יוריש באופן שווה לשני אחים את העסק ואת הדירות. כאשר היורשים  יירשו את  העסק והדירות בחלקים שווים, הם יאלצו לשלם בהמשך מסים  בעת מכירת הנכסים. באמצעות עריכת צוואה ניתן  לחלק את העיזבון באופן בו ניתן להימנע מתשלומי עתידיים, עד ידי חלוקה מראש של הנכסים בין הילדים. למשל,  להשאיר את העסק לאח שיותר מתאים לניהולו ולהוריש לאח השני את הדירות. בנוסף, ניתן לאזן בין הפערים בשווי של הנכסים, באמצעות כספים נוספים שבעיזבון. כך כל אחד מהיורשים היה מקבל עצמאות בקבלת ההחלטות בדבר רכושו, תשלומי המס היו נדחים ואולי אף לא מתקיימים.

תכנון ועריכת צוואה – לפתור בעיות עתידיות בעודנו בחיים

עריכת צוואה משאירה את התכנון והתאמת העיזבון ליורשים בצורה הטובה ביותר. צוואה מאפשרת למוריש לנמק את החלטותיו ולמנוע מהיורשים להיכנס לסכסוכי ירושה או טעויות בניהול עזבון משתף וגרירת תשלומי מיסוי גבוהים מהם ניתן היה להימנע.

עריכת הסכם בין יורשים

ירשתם עזבון ואתם מעוניינים לחלק אותו ביניכם תוך יעוץ מקצועי במטרה למזער את תשלומי המיסוי?
הקדימו לפנות לייעוץ מקצועי ולערוך את ההסכם במסגרת חלון הזמן שמתיר החוק.
מעוניינים במידע נוסף? אשמח לענות על כל שאלה.
צרו איתי קשר.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4