seperator

מס על ירושה בשנת 2024

במדינת ישראל נכון לשנת 2024 לא קיים מס ירושה או מס עיזבון, ולכן ירושה המתקבלת אינה חייבת במס. במקרים מסוימים, כאשר היורשים מעוניינים לממש את הירושה בדרך של העברת חלקים מהירושה בינם ובין עצמם, או כאשר אחד היורשים מעוניין לרכוש זכויות בירושה מיתר היורשים, יהיה עליהם לשלם מס. כדי להימנע מתשלומי מס מיותרים (ואף לבטלם לחלוטין) חשוב לקבל הסבר מקיף אודות החוק לצד ייעוץ כלכלי לתכנון מס, גם במועד עריכת הצוואה וגם במועד חלוקת הירושה. במאמר זה נרחיב על מיסוי ירושות וניתן טיפים לתכנון נכון.

מתי משלמים מס על ירושה

הורשת נכסים וממון אינה מחויבת במס. 
נושא החיוב במס עולה כאשר אחד היורשים מעוניינים לממש נכס שניתן בירושה, כלומר למכור אותו במקרה זה, ייאלץ היורש לשלם את המיסים החלים על מכירת הנכס. חשוב לציין שפעמים רבות, יורשים ממהרים למכור את הנכסים שירשו על מנת לעשות שימוש כספיי המכירה, ואז יאלצו לשלם מיסים שונים. 
מצב נוסף בו עולה החיוב במס הינו כאשר היורשים מעוניינים לבצע בינם ובין עצמם שינויים באופן חלוקת נכסי הירושה. מצב זה מתרחש לרוב כאשר לא נערכה צוואה, כך שהירושה מתחלקת בין כל היורשים בצורה תבניתית, על פי חוק הירושה. 
למשל, במקרה בו לא נערכה צוואה כאשר למנוח מספרי נכסי מקרקעין – על פי חוק הירושה כל אחד מהיורשים יירש חלק יחסי מכל אחד מנכסיי המקרקעין. במצב זה ייאלצו היורשים למכור את כל הנכסים על מנת שכל אחד מהם יקבל את חלקו בירושה, ואירוע זה יכלול תשלומי מס רבים על כל אחד מהנכסים. 
תכנון מס נכון, הן באמצעות עריכת הצוואה והן באמצעות עריכת הסכם בין יורשים שמאפשר חלוקת הירושה מחדש בינם ובין עצמם, יימנעו תשלומי מס מיותרים.

תכנון ירושה בצוואה

אדם המתכנן את צוואתו מבעוד מועד באופן שקול וחכם, יכול להביא לכך שרכושו יחולק בין יורשיו, באופן שיסייע להם לממש את הירושה ללא צורך בתשלום מיסים עתידיים או שהמיסים יהיו מופחתים. תכנון זה מתייחס בעיקר לנכסי מקרקעין. להלן מספר המלצות לתכנון נכון של הורשת נכסי מקרקעין.
בכלליות, כאשר מדובר בהורשת דירה, דירות או נכס אחר שאינו דירה, כדאי להתחשב מראש בהכנסתם של היורשים כיוון שזו יכולה להשפיע על גובה המס במקרה של מכירת הנכס, וכן בכמות הדירות להורשה. דוגמאות:
  • בד"'כ יורשים לא יעדיפו להחזיק במשותף נכס שירשו, אלא יבחרו לממשו ולרכוש עבור עצמם בנפרד נכס אחר. לכן, חלוקת נכס מקרקעין ספציפי לכל היורשים יחד או לחלקם יחד צפויה להביא למכירתו (לחלוקת כספיי המכירה בין היורשים). מכירה זו כרוכה במס. לכן, ככל ולמוריש יותר מנכס אחד, או שהנו בעל נכס יחיד ובנוסף בעל כספים, מומלץ שיערוך הצוואה בה יורש יחיד יירש את הדירה והיורש הנוסף יירש את הכספים. בנוסף, ניתן לקבוע בצוואה שהיורש של הדירה יישלם ליורש השני סכום כסף כלשהו לאיזון סך הירושה בין שניהם. 
  • יורש המעוניין למכור דירה שקיבל בירושה, וזו הייתה דירתו היחידה של המוריש, יכול לקבל פטור מתשלום מס שבח. לכן, אם למוריש שתי דירות, עדיף שייתן דירה אחת במתנה בעודו בחיים ליורש אחד, כך שתישאר דירה אחת בבעלותו. את הדירה שנותרה, יצווה ליורש השני לאחר פטירתו.
  • יורש בעל הכנסות נמוכות יכול למכור נכס שאינו דירה שקיבל בירושה, ומס השבח יהיה נמוך יותר משמעותית, בגלל גובה הכנסותיו. לכן מומלץ לערוך את הצוואה כך שבעל ההכנסה הנמוכה מבין היורשים יקבל את הנכס, על מנת שישלם מס מופחת במידה וירצה לממש אותו.

הסכם בין יורשים

ההסכם בין יורשים מאפשר ליורשים לחלק את הירושה בינם ובין עצמם, באופן שונה מהכתוב בצוואה או בחוק הירושה. 
העיקרון המנחה את ההסכם בין היורשים הינו : כל עוד ההסכם בין היורשים נערך לפני חלוקת הירושה, והסכומים המועברים בין היורשים לצורך ביצוע השינוי הם חלק ממכלול הירושה (ולא כספים חיצוניים), אין חבות מס. 
דוגמה להסכם אפשרי בין 2 אחים היורשים באופן בלעדי, כאשר הירושה כוללת דירה ששוויה מיליון שקלים, לצד מיליון שקלים בחשבון הבנק. במידה ולא נערכה צוואה, החוק קובע שהבעלות בדירה תחולק בין האחים שווה בשווה וכך גם הכסף. אלא שאם אחד האחים חפץ ברכישת החלק השני בדירה מאחיו, ניתן לבצע את הרכישה באמצעות הסכם בין יורשים ובכך להימנע מתשלום מס רכישה, זאת כל עוד התשלום עבור רכישת החלק בדירה משולם באמצעות מליון השקלים שהנם חלק כספיי הירושה. 
במקרה בו שווי הדירה גבוה יותר משווי כספיי הירושה, כך שיש להשלים חלק מהתשלום הדרוש לביצוע הרכישה ממקור חיצוני שאינו חלק מכספיי הירושה, לא ניתן יהיה לערוך הסכם בין יורשים. מצב זה יש לבחון אפשרויות אחרות ויצירתיות לצורך הפחתת המס.
סוג נוסף של הסכם, הוא הסדר הסתלקות מירושה, בו יכול אחד היורשים להצהיר על כך שאינו מעוניין בחלקו בירושה באופן כללי (ואז חלקו בירושה יחולק בין יתר היורשים) או עבור אדם אחר שאינו נכלל בירושה – בן\בת זוג של המוריש, צאצא של המוריש או אח\אחות של המוריש.

האם עורך דין יכול לסייע בנושאי מיסוי על ירושה

עורך דין העוסק בצוואות וירושות, יכול בהחלט לסייע בכל הקשור למיסוי. עורך הדין מכיר היטב את חוק הירושה, המקרקעין, המס והקשר ביניהם ולכן באפשרותו להביא מניסיונו פתרונות יצירתיים לחלוקת הירושה כך שהמיסוי העתידי יהיה מינימלי, אם בכלל. עורך הדין יהיה לעזר גם בתכנון המס בעת עריכת הצוואה וגם במהלך קיום הצוואה, בעריכת הסכם בין היורשים.
אם אתם עתידים להוריש או לרשת סכומי כסף משמעותיים, ומעוניינים לפעול מבעוד מועד לניצול מלוא זכויותיכם ולתכנון תשלומי מס נמוכים ככל הניתן – היפגשו עם עורך דין. הציגו בפניו את כל המידע ותקבלו ייעוץ אישי ותכנון חכם שימנע מחלוקות וסכסוכים, ויגן על רצון המוריש וזכויות היורשים באופן מיטבי.
 
לקבלת ייעוץ – מלאו את הטופס הקצר ונחזור אליכם בהקדם על מנת לתאם פגישה.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4