seperator

ירושה של תושב חוץ

במדינת ישראל "תושב חוץ" הינו אדם שאינו תושב מדינת ישראל. יתכן שמדובר באזרח מדינת ישראל שאינו גר בה זמן רב (אזרח אך לא תושב) או באזרח של מדינה זרה. ישנם מצבים בהם תושבי חוץ מחזיקים ברכוש במדינת ישראל, בין אם ירדו מהארץ ובין אם מדובר באזרחי מדינות אחרות שמעוניינים להשקיע ברכוש במדינת ישראל. אם כן, כיצד מוסדרת ירושתו של תושב חוץ שחי במדינת ישראל או שיש לו במדינת ישראל נכסים? במאמר זה הסבר נרחב כיצד יש לתכנן ולבצע את ירושתו של תושב חוץ.

חוק הירושה במדינת ישראל מאפשר לתושבי חוץ לתכנן את ירושתם אם מרכז חייהם במדינת ישראל או אם בבעלותם רכוש במדינת ישראל. בין אם אתם עומדים לרשת אדם שהוא תושב חוץ ובין אם הנכם תושבי חוץ המתכננים את צוואתכם, ישנם מספר אספקטים שמומלץ להכיר.

ירושה של תושב חוץ – מה אומר החוק?

מוסדות המשפט במדינת ישראל שמטפלים בירושתו של תושב חוץ שנפטר הנם הרשם לענייני ירושה ובית המשפט לענייני משפחה.
רכוש הנמצא מדינת ישראל השייך לתושב חוץ שנפטר, יחולק ליורשיו לפי חוק הירושה הישראלי או לפי דיני הירושה במדינתו של תושב החוץ, תלוי בנסיבות חייו ובנסיבות עריכת צוואתו. 
במידה ומדובר בתושב חוץ שבפטירתו היה מרכז חייו במדינת ישראל, יחול על עזבונו חוק הירושה הישראלי. 
במידה ומדובר בתושב חוץ שבפטירתו התגורר במדינה זרה, יחולו על עזבונו דיני הירושה של המדינה בה הוא התגורר ונפטר, גם אם היורשים או חלקם תושבי מדינת ישראל. במקרה זה, בית המשפט במדינת ישראל יחלק את עזבונו לפי הוראות דיני הירושה במדינה בה התגורר ונפטר תושב החוץ. 

חוות דעת מומחה בדין הזר

לצורך מימוש ירושתו במדינת  של תושב חוץ שנפטר כאשר התגורר מחוץ למדינה, יש להגיש בקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה (גם במידה וניתן צו במדינה בה התגורר תושב החוץ בפטירתו).
לבקשה יש לצרף חוות דעת משפטית של מומחה לדיני הירושה במדינה בה התגורר תושב החוץ בפטירתו, שקובעת כיצד יש לחלק את הרכוש שנמצא שבמדינת ישראל זאת על פי דיני הירושה הזרים. במצב זה יעביר רשם הירושה את הבקשה לקיום ואת חוות הדעת לבית המשפט לענייני משפחה, לבחינה ואישור הבקשה.
מומחה בדין הזר הוא איש מקצוע מתחום המשפט לו בקיאות בדיני הירושה של המדינה בה התגורר תושב החוץ בפטירתו. על חוות דעתו להיות מלווה במסמכים המעידים על מומחיותו. חובת הגשת חוות דעת זו נקבעה כחלק מכללי המשפט הבינלאומי, וזאת כדי להבטיח שיורשים (ולא משנה מהיכן הם בעולם) יירשו את חלקם על פי רצונו של המוריש או על פי הדין הרלוונטי. 
ככל ובית המשפט במדינת ישראל יאשר את חוות הדעת, יינתן על פי המלצתה צו לחלוקת ירושתו של תושב החוץ שנפטר.
במידה ומדובר בתושב חוץ שבעת פטירתו הוא התגורר דרך קבע במדינת ישראל, תוגש הבקשה לצו ירושה או לקיום צוואה ללא צורף בחוות דעת (בדומה לבקשות לקיום צוואה או ירושה המוגשות בקשר לתושבי מדינת ישראל), ועל עזבונו יחול חוק הירושה הישראלי. 

הסתלקות מירושה של תושב חוץ

ישנם מצבים בהם יורשים מחליטים שהם לא מעוניינים לקבל את חלקם בירושה כלשהי, בין אם מדובר בוויתור עבור בן משפחה אחר, שיקולים כלכליים, שיקולי מס, חוסר רצון רגשי לרשת אדם מסוים וכיוצ''ב. 
חוק הירושה במדינת ישראל מאפשר ליורשים אלו לוותר על חלקם באמצעות חתימה על טופס הסתלקות מירושה, אותו יש לצרף לבקשה לקיום צוואה או בקשה לצו ירושה, וזאת כל עוד הירושה טרם חולקה. 
כאשר מדובר בהסתלקות מירושתו של תושב חוץ שהתגורר בפטירתו במדינה זרה, אפשרות ההסתלקות תלויה בדיני הירושה החלים במדינתו, וישנם מצבים בהם על פי הדין הזר לא ניתן להסתלק מהירושה. 
אם בכוונתכם להסתלק מירושתו של תושב חוץ שנפטר עליכם לצרף לטופס ההסתלקות חוות דעת משפטית של מומחה לדיני הירושה במדינה בה התגורר תושב החוץ בפטירתו. חוות דעת זו תקבע האם ההסתלקות אפשרית על פי הדין הזר. 
לכן, במצב בו הנכם תושבי חוץ או הנכם צפויים לרשת תושב חוץ וקיימת אפשרות שיהא עליכם להסתלק מהירושה, מומלץ להתייעץ עם עו''ד מומחה בדיני ירושה ולבחון האם ניתן להסתלק ולבחון את כל האלטרנטיבות העומדות לרשותכם במצב זה.

האם מומלץ לתושב חוץ לערוך צוואה עבור נכסיו במדינת ישראל

פעמים רבות צוואות שנערכות במדינה זרה ומובאות לקיום במדינת ישראל אינן מתואמות לדרישות חוק הירושה הישראלי. לעתים, בשל השוני בדיני הירושה בין כל מדינה ומדינה, קיום צוואה שנערכה במדינה זרה במדינה אחרת עשוי להוביל לתשלומים מיותרים לרבות מס מוגבר על העיזבון, על קשיים בקיום הצוואה או על חוסר יכולת להסתלק מהירושה. 
כך למשל, מדינת ארה''ב ממסה את אזרחיה במיסוי (גבוה) על ירושה בעוד שבמדינת ישראל אין בכלל מיסוי על ירושה. קיום צוואה של אזרח ארה''ב, לחלוקת הרכוש בישראל, שלא תוכננה כדי להימנע (או להפחית) את תשלומי המס, יביא לתשלום מלוא המס על הירושה, לפי הדין האמריקאי (למרות שהרכוש מצוי במדינת ישראל ומחולק ליורשים במדינת ישראל).
בנוסף, כאמור ישנם מצבים בהם היורש יהיה מעוניין להסתלק מהירושה כדי להימנע מתשלומי מס אך ההסתלקות לא תתאפשר לפי הדין הזר שיחול על העיזבון. 
לכן, במקרה בו לתושב חוץ יש רכוש במדינת ישראל, מומלץ לערוך צוואה לחלוקת הרכוש שבמדינת ישראל, באמצעות עורך דין מקומי שמתמחה בדיני הירושה במדינת ישראל. עורך הדין יביא מניסיונו כדי להימנע מתשלומי מס מיותרים ולהימנע ממצבים בהם החוק במדינת ישראל עשוי להכביד על חלוקת הרכוש. כך, יקבלו היורשים את חלקם בירושה מהר יותר, ייחסכו מהם תשלומי מס מיותרים ויימנעו מהם תהליכים בירוקרטיים רבים.
יצוין שבמדינת ישראל לא ניתן לחלק ירושה לפי צו ירושה או קיום צוואה שניתן בארץ זרה - חלוקת ירושה במדינת ישראל תתבצע אך ורק באמצעות צו שניתן במדינת ישראל. בנוסף, לא ניתן לאכוף או לאשר מחדש צו ירושה שניתן במדינה זרה. האפשרות היחידה במדינת ישראל הינה להגיש מחדש בקשה לצו ירושה או לקיום צוואה במדינת ישראל.
 
זקוקים למידע נוסף בתכנון וכתיבת הצוואה, או אולי ליווי בהליכים הבירוקרטיים כיורשים? אשמח להיפגש אתכם ולעבור יחד על המקרה. צרו קשר לתיאום פגישה.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4