seperator

סכסוך ירושה

כאשר אדם הולך לעולמו, בני משפחתו הם היורשים החוקיים שלו. כאשר לאותו אדם בן או בת זוג הם יירשו מחצית מהרכוש והילדים יירשו בחלקים שווים את המחצית השנייה. אם אין לו בן או בת זוג הילדים יירשו את כל הרכוש, בחלקים שווים.
אדם שעורך צוואה כדי לקבוע מבעוד מועד באיזו חלוקה יעבור רכושו למי מיורשיו, לא יכול לדעת מראש האם צוואתו תגרום לסכסוך ביניהם. 
צוואה שנערכה בצורה לא תקינה צפויה להכניס את היורשים למאבק משפטי קשה וארוך, שלרוב יביא לפירוק המשפחה, אך יש דרכים שניתן למנוע זאת. במאמר זה נפרט בנושא סכסוכי ירושה.

מהו סכסוך ירושה

סכסוך ירושה הוא מצב הנוצר לרוב בעקבות חלוקה שאינה שוויונית בין יורשיו של אדם שהלך לעולמו, או כאשר עולות טענות על אופן החלוקה של עזבונו של אותו אדם, כגון:
  • כאשר אחד מבני המשפחה יורש את רוב או מלוא הרכוש.
  • כאשר בן או בת זוג ממערכת יחסים שניה יורשים את מלוא הרכוש והילדים ממערכת היחסים הראשונה אינם יורשים דבר (או יורשים חלק קטן).
  • כאשר אחד היורשים היה מצוי במערכת יחסים מעורערת עם עורך הצוואה ובעקבותיה עורך הצוואה מעוניין לנשל את אותו היורש או להוריש לו חלק קטן יותר מהרכוש.
לרוב, עורך הצוואה הוא ההורה או בן / בת הזוג של ההורה של היורשים. מקרים אלו של חלוקה לא שוויונית  עשויים להביא לכך שחלק מהיורשים ירגישו מקופחים או יביעו חוסר אמון בצוואה, מתוך אמונה פנימית שהצוואה לא תואמת את רצון עורך הצוואה. 
בעקבות כך צפוי להתפתח סכסוך משפחתי בין היורשים, שיתנהל בבית משפט לענייני משפחה.
הסכסוך יהפוך לקרב משפטי ארוך ומייגע ובחלק גדול מהמקרים בני המשפחה יגיעו למצב של ניתוק היחסים.

מתי נזהה שאנחנו לקראת סכסוך ירושה?

ישנם מספר מצבים בהם ניתן לזהות שאנחנו מצויים בפתחו של סכסוך ירושה, לפני שעורך הצוואה הלך לעולמו. להלן מספר דוגמאות:
  • כאשר הצוואה נערכה בזמן שיש ספק בדבר כשירותו של עורך הצוואה מבחינה קוגניטיבית.
  • כאשר אחד או חלק מהיורשים הפוטנציאליים מבלה זמן רב עם עורך הצוואה שמצוי במצב בריאותי רעוע.
  • כאשר עורך הצוואה הופך לתלותי ביורש אחד מתוך מספר יורשים, והוא מבודד משאר חברי המשפחה.
  • כאשר אחד היורשים הפוטנציאליים מקבל מעורך הצוואה נכס או סכום כסף מכובד, ללא ידיעת שאר בני המשפחה, בטרם הפטירה.
  • כאשר נודע למי מהיורשים שנערכה צוואה לא שוויונית, ללא ידיעתם.
  • במקרה של נישואים שניים של המנוח, עלולים להיווצר סכסוכי ירושה בין ילדיו לבן\בת הזוג החדשים, כאשר הילדים קופחו במידה לעומתה.
  • הצוואה אינה ברורה – נכתבה באופן עצמאי על ידי המנוח או שסעיפיה אינם מוחלטים וניתנים לפרשנויות שונות.
  • כאשר הצוואה אינה תקינה מבחינה משפטית – שאינה תואמת את הדרישות שבחוק (כגון: חתימת שני עדים, חתימת עורך הצוואה וכיוצ''ב).

איך נערכים לסכסוך ירושה?

בכל מקרה של זיהוי בעיה כלשהי, מתוך אלו שפורטו מעלה או אחרת, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה בכלל ובצוואות וירושות בפרט.
כאשר עורך הצוואה עדיין בחיים ניתן לנקוט במספר צעדים על מנת למנוע חלוקה לא שוויונית של הרכוש או למנוע חלוקה בניגוד לרצון של עורך הצוואה, ומומלץ לפעול בהקדם. 
לדוגמה, כאשר נערכה צוואה בזמן שיש ספק באשר לכשירותו הקוגניטיבית של עורך הצוואה, ניתן לאסוף מסמכים רפואיים שלו או להיעזר בחוות דעת של פסיכיאטר כדי לאסוף ראיות שמעידות שעורך הצוואה לא היה כשיר קוגניטיבית בעת עריכת הצוואה. 
בנוסף, כאשר נערכה צוואה בזמן שקיים חשש כי עורך הצוואה נתון להשפעה בלתי הוגנת מצד אחד מהיורשים, ולכך שהיורש המדובר מנסה להחתים את המוריש על צוואה לטובתו או לשנות צוואה קיימת ניתן לאסוף ראיות לבידוד חברתי כגון הקלטת שיחות עם מקורבים של עורך הצוואה או החלפת תכתובות בטלפון.
באמצעות הראיות ניתן יהיה לפעול משפטית נגד אותו יורש.
אם עורך הצוואה המוריש כבר אינו בין החיים והתעורר סכסוך בעקבות צוואתו, ניתן להגיש בקשת התנגדות לצוואה, ואליה לצרף את הראיות שנאספו מבעוד מועד. 
אם וכאשר תתקבל ההתנגדות – הצוואה תיפסל והעיזבון יחולק לפי חוק הירושה.
ניתן למנוע מראש סכסוכי ירושה במספר דרכים:
  • עריכת צוואה על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה - עורך דין בעל ניסיון המתמחה בדיני משפחה וירושה ינסח את הצוואה כך שהיא תהיה ברורה ושאינה ניתנת לפרשנויות, ויקפיד שהצוואה תקינה ואינה ניתנת לביטול. כמו כן, עורך הדין ייעץ בנוגע להשלכות השונות של אופן החלוקה המבוקשת בצוואה.
  • שיתוף היורשים בשיקולים - כאשר ישנם שיקולים שונים הבאים לידי ביטוי בהורשה שאינה שוויונית, מומלץ לשתף זאת מבעוד מועד את כל היורשים, ובכך למזער את מידת ההתנגדויות עד כמה שניתן. לדוגמה – כאשר אחד היורשים הוא בעל מוגבלות ויש צורך לדאוג לו מבחינה כלכלית לכל חייו.
  • צוואה בנישואים שניים והלאה - במצב זה מומלץ לערוך צוואה המגדירה באופן מובהק את חלוקת העיזבון, ובנוסף לערוך הסכם ממון.

נתקלתם במצב שעשוי להגיע לסכסוך ירושה במשפחה? דברו איתי ונקבע פגישה.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4