seperator

המדריך לכתיבת הסכם ממון

עומדים להתחתן ויש לכם רכוש שחשוב לכם לשמור עליו? נמצאים בזוגיות רצינית ורוצים להגן על מה שצברתם בעצמכם? כנראה שהגיע הזמן לערוך הסכם ממון. במאמר זה נביא לפניכם את הסיבות העיקריות לעריכת הסכם ממון, מה יש לכלול בו וכיצד אפשר להימנע מטעויות שיגרמו לביטולו.

למה כדאי לערוך הסכם ממון בין בני זוג
ככל שהשנים עוברות, אחוזי הגירושים הולכים ועולים, וזוגות רבים אף מעדיפים כלל לא להינשא אלא לחיות בזוגיות הכוללת הבאת ילדים לעולם, ניהול משק בית משותף וכדומה.
במקרים מסוימים – בין אם מדובר בנישואין כדין או חיים בזוגיות ללא נישואין – כדאי לערוך הסכם ממון ואלו הסיבות העיקריות:
  • רצון להפרדת הרכוש – ככלל, החוק בישראל קובע שבמקרה של פרידה של בני זוג שניהלו חיים משותפים, יחולק הרכוש שכל אחד מהם צבר במהלך הזוגיות שווה בשווה. חלוקה זו אינה כוללת בדרך כלל ירושות או מתנות שהתקבלו במהלך הזוגיות, אלא אם הוצהר כי אלו יעברו לבעלות משותפת של בני הזוג. כאשר בני הזוג מעוניינים לקבוע חלוקת רכוש עתידית השונה מלשון החוק כאמור, עליהם לערוך הסכם ממון.
  • הגנה על רכוש מסוים – ישנם מקרים בהם רכוש שנרכש לפני החיים המשותפים, שניתן במתנה או ירושה יהפוך למשותף. הדוגמא המוכרת ביותר הינה במצב בו דירה השייכת לאחד מבני הזוג ונרכשה לפני תחילת החיים המשותפים משמשת את שני בני הזוג ואת התא המשפחתי שלהם, במשך תקופה ארוכה. במצב זה עשוי בית המשפט לקבוע שלמרות שמדובר ברכוש מלפני הנישואין הוא ייחשב לרכוש משותף ויחולק במקרה של פרידה בין בני הזוג. על מנת שבעל הדירה יוכל לשמור על הדירה לעצמו בלבד במקרה של פרידה, עליו לעגן זאת בהסכם ממון. 

הסכם ממון – מתי כדאי לערוך אותו

התזמון הנכון ביותר לעריכת הסכם ממון יהיה לפני מועד הנישואין (במידה והזוג עומד להינשא).
כאשר מדובר במקרה בו לבני הזוג אין כוונה להינשא מומלץ לערוך הסכם ממון כאשר היחסים מתהדקים והולכים לכיוון של ניהול משק בית משותף. במידה ובני הזוג כבר מנהלים חיים משותפים זה זמן רב, מומלץ לערוך את ההסכם מוקדם ככל האפשר.

האם אפשר לכתוב הסכם ממון לבד

על אף שאפשרות זו היא חוקית וניתנת לביצוע ואישור, הדבר אינו מומלץ. מדובר בחוזה משפטי לכל דבר, שמטרתו להגן על רכוש ששוויו רב, ויש צורך להכיר את החוקים היטב, את השפה המשפטית והכי חשוב – את הפרצות והליקויים שעלולים להיות בו.
עריכת הסכם הממון דורשת ידע וניסיון מקצועיים וזאת לצורך מתן פתרונות המותאמים למצבם, צרכיהם ובקשותיהם של בני הזוג. בתהליך עריכת ההסכם עולות לא מעט דילמות ולעיתים אף מחלוקות בין בני הזוג, ועורך דין מקצועי המתמחה בתחום יגשר ביניהם ויביא פתרונות שיספקו את שני הצדדים.
אם אתם סבורים שעריכת הסכם ממון באופן עצמאי תחסוך לכם כסף, או שאתם חוששים שעורך הדין רק יהווה מכשול ומקור לבעיות ביניכם, אז דעו כי עריכת הסכם ממון באופן עצמאי עשויה לעלות לכם בסופו של דבר מחיר הרבה יותר גבוה לאחר מכן – כאשר ייוודע לכם שההסכם אינו תקף או שאינו מבטיח את כל רכושכם.

מה צריך להיות כלול בהסכם ממון

הסכם ממון כולל בעיקר תנאי חלוקת והפרדת הרכוש במקרה של פרידה, אך יכול לכלול גם תנאים נוספים הקשורים לאופן ביצוע הפרידה, שמטרתם להקל על בני הזוג אם חס וחלילה ייפרדו. להלן מספר דוגמאות:
  • הפרדת הרכוש – כללים ברורים לאופן הפרדת הרכוש שכל אחד מבני הזוג צבר לפני הקשר ויצבור במהלך הקשר. בפרט, הפרדת דירת מגורים השייכת לאחד מבני הזוג כאשר בני הזוג עושים בה שימוש משותף.
  • אופן איזון הכספים והרכוש – חלוקת הרכוש המשותף, הממון, תנאים סוציאליים וכדומה. כל המשאבים צריכים להיות מוזכרים בהסכם – נדל"ן, חשבונות בנק, קרנות פנסיה, וכדומה.
  • הוראות לביצוע הפרידה – אופן עריכת הסכם הגירושין (באמצעות עורך דין או מגשר), הפרדת חשבונות בנק, הפרדת מגורים ואופן השימוש בדירת המגורים (מכירה מיידית או המשך מגורים של אחד הצדדים, מה קורה כאשר לצדדים ילדים קטינים וכו'), חלוקת החפצים ועוד.
  • קביעת קצבאות – במקרים בהם בני הזוג רגילים לרמת חיים גבוהה מאוד הממומנת על ידי אחד מהצדדים (בן הזוג המבוסס יותר משמעותית), לעיתים נהוג לקבוע גם קצבה נוספת לדמי המזונות על מנת שהצד הפחות מבוסס (או שאינו עובד כלל בגלל הקשר הזוגי), יוכל להמשיך לחיות ברמת חיים דומה או זהה לה הורגל.

4 טעויות אפשריות בהסכם ממון ואיך להימנע מהן

ישנן לא מעט טעויות בהן נוהג להיתקל בהסכם ממון והן לרוב מתרחשות כאשר ההסכם נערך על ידי עורך דין שאינו מתמחה בדיני משפחה או שנערך על ידי בני הזוג, ללא ליווי מקצועי. חלק מהטעויות צפויות להביא לכך שהסכם הממון לא יהיה תקף או שהוא לא ישקף את הרצון של הצדדים. להלן מספר דוגמאות:
  • הוראות לא ברורות או הסכם כללי מדי – כאשר ההסכם כולל הוראות אותן ניתן לפרש במספר פרשנויות, הדבר צפוי להוביל לתביעה הדדית של בני הזוג בבית משפט, על מנת להוכיח כי פרשנותם להסכם היא הנכונה.
  • התערבות של בני משפחה – כאשר בני משפחה מעורבים באופן אקטיבי בתהליך עריכת הסכם הממון, הדבר עושי להוביל למחלוקות קשות ואף לסכסוך. גם כאשר בני משפחה הם אלו שיוזמים את הסכם הממון או מעודדים את בני הזוג לערוך אותו (הורים של הצד המבוסס יותר, ילדים בוגרים של אחד הצדדים בנישואים שניים וכדומה), רצוי שלא ייקחו חלק אקטיבי בעריכת ההסכם.
  • איום על בן הזוג – כפי שכבר הזכרנו קודם לכן, עריכת הסכם ממון עשויה לגרום למחלוקות שונות בין בני הזוג ואת רובן ניתן לפתור באמצעות עורך דין מקצועי. ישנם מקרים בהם מתעוררת מחלוקת קשה בקשר לסעיפי ההסכם ואז מחליט אחד מבני הזוג לאיים בסנקציות על בן הזוג השני אם לא יסכים לפתרון המחלוקת על פי תנאיו. איומים אלו צפויים להביא את בני הזוג למשבר אמון ולהוביל לפרידה. גם אם הצד המאוים לבסוף נכנע, יכול להיות שההסכם יבוטל במקרה של פרידה אם בן הזוג יוכיח שהיה מצוי תחת איומים.
  • עריכת הסכם ממון כאשר מועד החתונה קרוב – הלחצים של ההכנות לחתונה עלולים להביא את מי מבני הזוג לחתום על הסכם שלאו דווקא עומדים בקנה אחד עם רצונותיו. כיוון שעריכת הסכם ממון יכולה לארוך מספר שבועות לפחות עד אישורו ותיקופו, מומלץ להתחיל את תהליך עריכתו מספר חודשים לפחות לפני מועד החתונה. 
אלו היו 4 דוגמאות, וישנן עוד כמה דוגמאות חשובות שתוכלו להימנע מהן. לחצו כאן לקריאה נוספת

דוגמה להסכם ממון

אמנם הסכם ממון הוא אישי עבור בני הזוג העורכים אותו יחד, וכן המלצנו שלא להכין מסמך זה באופן עצמאי, אך תוכלו לראות בקישור כיצד ההסכם נראה – להתרשמות בלבד.
הסכם הממון לדוגמה אינו מחליף ייעוץ מקצועי.

אם אתם זקוקים לייעוץ מקצועי ולליווי בתהליך עריכת הסכם ממון – השאירו פרטים בטופס או התקשרו.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4