seperator

איך לשכנע את בן/בת הזוג לחתום על הסכם ממון

בשנים האחרונות אחוזי הגירושין הגבוהים בישראל מביאים רבים למסקנה שעליהם לערוך הסכם ממון כדי להסדיר מול בני זוגם את העניינים הכלכליים והרכושיים במקרה של פרידה עתידית. לא פעם, בני הזוג מביעים חוסר רצון לערוך הסכם ממון או מתלבטים לגבי עריכתו, ועשוי להיווצר פער ואף הרעה ביחסים ביניהם. מה ניתן לעשות במקרים אלו? המשיכו לקרוא.

מהו הסכם ממון ומתי מומלץ לחתום עליו

הסכם ממון הינו חוזה לכל דבר. מטרת ההסכם היא להסדיר את כל ענייני הרכוש – קביעת הבעלות ואפשרויות השימוש ברכוש, במקרה של פרידה בעתיד. בהסכם הממון ייקבע כיצד בעת הפרידה ינהגו בני הזוג ברכוש שנצבר לפני תחילת החיים המשותפים וברכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים. בנוסף, מומלץ להתייחס בהסכם ממון לאופן ביצוע הפרידה (הפרדת חשבונות בנק, הפרדת מגורים וכיוצ''ב). כמו כן, ניתן להתייחס לחלוקת משמורת, זמני שהות ומזונות במקרה של פרידה, אך הדבר אינו מומלץ.
בדרך כלל ההסכם נכתב ונחתם לפני נישואי בני הזוג, אך כיוון שכיום ישנם גם זוגות רבים שמנהלים חיים משותפים ללא נישואין, נהוג לחתום על הסכם כזה גם במהלך הזוגיות. בנוסף, ניתן לערוך הסכם ממון גם לאחר מועד הנישואין.

למה כדאי לחתום על הסכם ממון

החוק במדינת ישראל המסדיר את יחסי שמסדיר את יחסי הממון בין בני זוג נשואים נקרא חוק יחסי ממון. ככלל, חוק זה קובע כי הרכוש שנצבר על ידי מי מבני הזוג לפני תחילת החיים המשותפים, או התקבל בירושה או במתנה גם במהלך הנישואין, יישאר שלו בלבד. 
לעומת זאת, רכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים, יחולק שווה בשווה בין בני הזוג המבקשים להיפרד, בהליך משפטי הקרוי הליך איזון משאבים.
למרות דברי החוק, קיימים מצבים בהם אחד מבני הזוג רשאי לדרוש זכויות ברכוש ששייך לבן או בת זוגו, זאת במקרים מסוימים. אחד מהמקרים הינו כאשר לבן זוג אחד הייתה דירה שרכש לפני תחילת הקשר, אך בני הזוג התגוררו בה יחד לאורך שנות חייהם המשותפים, גידלו בה את ילדיהם, הושקעו בה כספים משותפים וכד' – במקרה זה עשוי בית המשפט לקבוע כי למרות שהדירה הייתה שייכת לאחד מבני הזוג עוד לפני הנישואים, הדירה שייכת לשניהם.
אלא שהסכם ממון, בו ייקבע בדיוק עתיד הנכסים שנרכשו לפני הנישואים צפוי להותיר, בכל מקרה, את הדירה בבעלות בן הזוג שרכש אותה לפני הנישואין. 
סיבה נוספת, וחשובה לא פחות, היא גיל בני זוג הממסדים קשרי זוגיות בתקופה הנוכחית. לרוב בגיל בוגר יותר בני הזוג צברו כספים, נכסי קריירה וזכויות סוציאליות כגון קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים, ולעיתים אף נכסי נדל"ן ומשכורות גבוהות. פעמים רבות הם בוחרים להפריד מראש את ההתנהלות הכלכלית וזאת על מנת להבטיח את רכושם על כל מקרה שלא יבוא.

איך ומתי כדאי להציג לבן \ בת הזוג את רעיון הסכם הממון

ככל שהיחסים בין בני הזוג מבשילים לכדי התחייבות לנישואין או לחיים משותפים, מומלץ להעלות את רצונכם לבחון אפשרות לערוך הסכם ממון. 
מומלץ לערוך את השיחה באופן רגוע ונעים, תוך מתן הרצונות שלכם וברוח חיובית ופתוחה. כדאי מאוד שההצעה (גם אם היא מגיעה מצדו של הצד המחזיק ברכוש) תהיה לתהליך משותף של עריכת ההסכם תוך דיון ענייני ומכיל, כך שלא תיווצר הרגשה של כפיה או חוסר אמון. 
בכל מקרה, לא מומלץ "להפיל את הפצצה" תוך כדי ריב או ויכוח, וכן לא מומלץ להביא את ההסכם כעובדה מוגמרת ובמיוחד לא הסכם שכבר מוכן לחתימה. מקרים כאלה צפויים לעורר בבן או בת הזוג  הרגשה מאוד לא טובה של חוסר אמון וכפיה.

האם לערב עורך דין בתהליך שכנוע בן \ בת הזוג

הסכמת בן הזוג השני למהלך עריכת הסכם ממון היא אבן דרך חשובה ורצוי שתעשה באופן רגוע הנוטע אמון וביטחון. מעורבות עורך דין של יוזם ההסכם בשכנוע בן הזוג עשויה להיות טעות מרה, שכן מעמד של פגישה משולשת עם יוזם ההסכם, עורך דינו ובן הזוג שעדיין לא משוכנע, צפוי ליצור תחושה מאוד לא נעימה של חוסר אמון והפעלת לחץ.
כאשר בני הזוג מעוניינים לערב עורך דין כאיש מקצוע, מומלץ כי יעלו את הרעיון של הסכם ממון בשיחה אישית ביניהם, ייבחרו במשותף עורך דין ניטרלי אחד שלא קשור לאף צד מבני הזוג, ויקיימו עמו פגישה באווירה נינוחה בה כל צד יחלוק את דעתו וכך ינסו להגיע להסכמה.
עורך דין המתמחה בעריכת הסכמי ממון והנו בעל ניסיון והיכרות עם מקרים שונים, יציג בפני בני הזוג חוות דעת מקצועית ויציע פתרונות אפשריים שיותאמו בדיוק לבני הזוג, לשביעות רצונם.

מה עושים כאשר בן \ בת הזוג לא מסכימים לחתום על הסכם ממון

אם בן הזוג כלל אינו מעוניין בעריכת הסכם ממון, כדאי להבין מהן הסיבות לכך. אם התקשורת בין בני הזוג פתוחה ומכילה, וניתן לקיים דיון ענייני בנושא, ניתן לגשת להליך גישור או מפגש ייעוץ אצל עורך דין שיבחר ויוסכם על ידי שני הצדדים. 
חוסר הסכמה של בני זוג בנושא כה חשוב ומהותי צפויה להוות מכשול ביחסים ביניהם לאורך זמן. לכן, מומלץ להגיע להסכמה כלשהי ולגשר על הפערים לטובת הצדדים והזוגיות. 

אם אתם זקוקים לייעוץ מקצועי בנושא הסכם ממון – דברו איתי.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4