seperator

10 טעויות להימנע מהן בהסכם ממון ב-2024

בעבר אחוזי הגירושין היו נמוכים ואנשים נהגו להינשא בגיל צעיר כך שהם טרם הספיקו לצבור רכוש. לעומת זאת, כיום בשנת 2024 אחוזי הגירושין עומדים על כשליש ואנשים מתחתנים בגיל מאוחר יותר לאחר שהם צברו רכוש אותו הם מעוניינים לשמור עבור עצמם במקרה של פרידה. לכן במהלך השנים האחרונות נושא הסכמי הממון מקבל הכרה (חיונית) כחלק מהליך הנישואין והזוגיות, והנטייה לחשוב שעריכת הסכם ממון מעידה על חוסר אמון במערכת היחסים מתחלפת בחשיבה ריאלית ועכשווית. במאמר זה אנו מביאים 10 טעויות שכדאי להימנע מהן כאשר עוברים את התהליך.

בעבר אחוזי הגירושין היו נמוכים ואנשים נהגו להינשא בגיל צעיר כך שהם טרם הספיקו לצבור רכוש. לעומת זאת, כיום אחוזי הגירושין עומדים על כשליש ואנשים מתחתנים בגיל מאוחר יותר לאחר שהם צברו רכוש אותו הם מעוניינים לשמור עבור עצמם במקרה של פרידה. 
לכן במהלך השנים האחרונות נושא הסכמי הממון מקבל הכרה (חיונית) כחלק מהליך הנישואין והזוגיות, והנטייה לחשוב שעריכת הסכם ממון מעידה על חוסר אמון במערכת היחסים מתחלפת בחשיבה ריאלית ועכשווית. במאמר זה אנו מביאים 10 טעויות שכדאי להימנע מהן כאשר עוברים את התהליך.
כיום, בשנת 2024, הסכם הממון יכול להיערך בצורה מאוזנת, להיות הוגן עבור שני הצדדים וניתן לבצע את התהליך הפרוצדוראלי באווירה טובה ויעילה. אלו הטעויות שמומלץ להימנע מהן בעריכת הסכם הממון:

הסכם ממון שלא אושר כחוק

הסכם ממון שלא אושר כחוק אינו תקף, גם אם הוסכם ונחתם על ידי שני בני הזוג. לאחר שהסכם הממון נערך ונחתם, יש להביאו לאישור גורם ממשלתי מוסמך הנותן לו תוקף של פסק דין. 
  • הסכם ממון שנערך לפני הנישואין ניתן לאשר או על ידי נוטריון, בית משפט לענייני משפחה
  • הסכם ממון שנערך לאחר תחילת הנישואין ניתן לאשר אך ורק בבית המשפט לענייני משפחה.
  • הסכם ממון שנערך על ידי ידועים בציבור אינו דרוש אישור של גורם ממשלתי, ודי בחתימת בני הזוג. 
בכל מקרה, על מנת לחזק את תוקפו של ההסכם מומלץ בכל מקרה לאשר את ההסכם בבית המשפט. במהלך האישור יתייצבו בני הזוג בפני שופט שיבחן את הוראות הסכם הממון ולאחר ששוכנע שתנאיו הוגנים באופן סביר ומובנים לבני הזוג, יעניק לו תוקף של פסק דין. זאת אומרת שאישור ההסכם מול בית המשפט יימנע ממי מבני הזוג לטעון במצב של פרידה שנכפה עליו לחתום על ההסכם או שלא הבין את משמעותו, בניסיון להביא לבטלותו.
בנוסף, תוקף זה מאפשר לאכוף את ההסכם ללא התערבות בית משפט שכן תוקפו הוא של פסק דין. 

הסכם ממון שנכתב על פי הסכם של זוג אחר

פעמים רבות הסכם ממון יהיה ההסכם המשמעותי ביותר שאנשים יחתמו עליו במהלך חייהם. הוא יכלול את אופן החלוקה וההפרדה של כל הרכוש שבבעלות בני הזוג: נדל''ן, חסכונות, פנסיה, נכסי עסקים.
על הסכם הממון לשקף את האופן בו כל אחד מבני הזוג רואה את מערכת היחסים ואת הקשר הכלכלי ביניהם, וכל מערכת יחסים היא שונה - הדינאמיקה הזוגית שונה, חלוקת המעמסה הכלכלית שונה והרקע הכלכלי שונה, כך שאחד העקרונות המרכזיים של הסכם ממון הינו שמדובר בהסכם אישי, הכולל סעיפים ותנאים שמותאמים באופן ייחודי לחיים הזוגיים הפרטיים של בני הזוג שעורכים את ההסכם. 
הסתמכות על הסכם ממון שנערך עבור זוג אחר, או הסתמכות על תבנית הסכם כלשהי שנמצאת באינטרנט, עשויה להתגלות בסופו של דבר כטעות קריטית.
את ההסכם יש לערוך בהתאם לנסיבות הייחודיות של בני הזוג וכחלק מתהליך אישי ששני בני הזוג עוברים יחד, תוך מחשבה, סיעור מוחות והתייעצות מקצועית, ביחד ולחוד. התנאים צריכים להתאים באופן מדויק לאורחות חייהם כזוג וכיחיד, תוך הסכמה מלאה. 
כל אלו מחייבים כי ההסכם ייערך על ידי עורך דין המתמחה בעריכת הסכמי ממון, במקצועיות ויסודיות. על עורך הדין להביא מניסיונו על מנת לערוך הסכם ממון המותאם בצורה מושלמת לבני הזוג שלפניו, על פי מצבם הייחודי ולהביא לכך ששניהם יהיו מרוצים מתוכן ההסכם ושתנאיו מקובלים על שניהם. 

הכנת הסכם ממון במועד קרוב לחתונה

עריכת הסכם ממון ואישורו עשויים להיערך מספר שבועות עד כחודשיים. במהלך תקופה זו בני הזוג מביעים את רצונותיהם בפני עורך הדין שעורך עבורם את ההסכם, שוקלים את תנאי ההסכם ואת רצונותיו של בן הזוג השני ומתייעצים עם בני המשפחה או עם חברים קרובים. לאחר שמתקבל נוסח מוסכם בני הזוג חותמים ומביאים את ההסכם לאישור.  
במקביל בני הזוג נערכים ליום החתונה וזו משימה לא פשוטה בפני עצמה, שכרוכה בלחצים רבים. 
לכן מומלץ לערוך את הסכם הממון לכל היותר כחצי שנה עד 4 חודשים לפני מועד החתונה. ריווח המועדים יאפשר לבני הזוג לסיים את הסכם הממון ולהתרכז ביום החתונה. 

עירוב שני עורכי דין – אחד לכל צד

המצב האידאלי עבור בני זוג שברצונם לערוך הסכם ממון הינו שהם יפנו יחד לעורך דין אחד ומוסכם המתמחה בעריכת הסכמי ממון שיערוך עבורם את ההסכם במשותף. במצב זה עורך הדין יערוך את ההסכם בתהליך שיתופי וזוגי, תוך שמירת האינטרסים של שני הצדדים כאינדיבידואלים ושל מערכת היחסים.
כאשר שני עורכי דין מעורבים בעריכת ההסכם מתנהל מו''מ משפטי כאשר מטרת שני עורכי הדין לשמור על האינטרסים האישיים של בן הזוג אותו הוא מייצג, לעתים על חשבון מערכת היחסים או הצד השני.
יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם נדרשת מעורבות של שני עורכי דין. למשל כאשר מדובר בבני זוג המצויים במערכת יחסים שנייה, לאחר שאחד מבני הזוג (או שניהם) עבר הליך גירושין שהותיר את חותמו. פעמים רבות בן הזוג שעבר את משבר הליך גירושין יעדיף שעורך הדין ייצג אותו בלבד ומשכך על בן הזוג השני להיעזר בעורך דין נוסף. במצב זה יש להשגיח כי עורך הדין המייצג שומר על האינטרסים של בן הזוג מחד ומאידך לא גורם לנזק למערכת היחסים הזוגית.

התערבות המשפחה

פעמים רבות ההורים הם המקור לרכוש המשמעותי של בני הזוג או לסיוע כספי משמעותי (כגון מתן סכום כסף גדול עבור רכישת דירה, העברת זכויות בדירה וכדומה) ולא מן הנמנע שתהיה להם עמדה בקשר להסכם, שלא בהכרח תואמת את השקפת הזוגיות של בני הזוג. 
במקרים אחרים ובעיקר בנישואין שניים כאשר לבני הזוג ילדים בוגרים ממערכות יחסים קודמות, לרוב הילדים הם אלו שמעודדים את עריכת הסכם ממון, על מנת שכספי המשפחה יישמרו עבורם ולא יועברו לבן או בת הזוג החדשים. 
כאשר מערבים את בני המשפחה בעריכת הסכם ממון מומלץ לעשות זאת אך ורק בדרך של התייעצות. פעמים רבות בני משפחה שמעורבים באופן אקטיבי בעריכת ההסכם (נוכחים בפגישה עם עורכי הדין ומתערבים בתוכן ההסכם) עשויים להכשיל את עריכת ההסכם ולהסב לזוגיות נזק.
אמנם, המעורבות בעריכת ההסכם נובעת לרוב מתוך הרצון להגן על נכסי המשפחה או על האינטרסים של בן המשפחה אבל בסופו של דבר ההחלטות המהותיות שבהסכם צריכות להתקבל על ידי בני הזוג בלבד.

הסכם ממון ללא עורך דין

הסכם ממון הינו הסכם ייחודי שאינו דומה להסכמים חוזיים אחרים בתחום המשפט. ההסכם מושתת על חוק יחסי ממון ועל ניסיון רב שנצבר בבתי המשפט לענייני משפחה לאורך השנים. בנוסף וכאמור, פעמים רבות מדובר בהסכם המשמעותי ביותר עליו יחתמו בני הזוג במהלך חייהם היות והוא קובע את האופן בו יחולק כל רכושם. 
במרבית המקרים מתברר שהסכם ממון שנערך על ידי בני הזוג ללא עורך דין הינו הסכם לקוי ושגוי משפטית, או שאינו בר תוקף ואינו משקף את רצון הצדדים. שנים רבות לאחר עריכתו, במצב בו בני הזוג נפרדים, מתגלה כי ההסכם אינו מביע את רצונם או שתנאים מהותיים בו אינם תקפים או אינם ניתנים לאכיפה. מדובר בנזק בלתי הפיך לאחד מהצדדים הנפגע מההסכם הקיים או מהיעדר תוקפו. 
לכן יש לערוך את ההסכם במקצועיות הייחודית לעורכי דין לענייני משפחה, שיביאו מניסיונם המקצועי על מנת לנסח הסכם שמשקף מחד את רצון בני הזוג ומנגד יהיה בלתי פריץ ומותאם לצרכיי בני הזוג. עורך דין מנוסה בתחום הסכמי הממון, ינסח את ההסכם ניסוח משפטי וברור שלא ישאיר מקום לספק ולפרשנות.

הכנת הסכם ממון חד צדדי והגשתו לבן הזוג

המצב האידאלי הינו שבני הזוג עורכים את ההסכם יחד בתהליך משותף. מנגד, במצב בו אחד מבני הזוג מחליט על דעת עצמו, ללא ידיעת בן זוגו, לערוך הסכם ממון באמצעות עורך דין, הסיכוי לשיתוף פעולה של בן הזוג נמוך מאוד והמהלך צפוי להיתפס כאיום על הזוגיות ופגיעה באמון בין בני הזוג. 
במצב בו אחד מבני הזוג מעוניין לערוך הסכם באמצעות עורך דינו ולהעבירו לבן זוגו, מומלץ לשוחח קודם כל עם בן הזוג, להציג בפניו את הרצון לערוך הסכם ממון ולהסכים יחד על הקווים הכלליים להסכם. קודם לשיחה עם בן הזוג מומלץ להתייעץ עם עורך דין.

איום על בן הזוג

עריכת הסכם הממון יכולה להביא את בני הזוג גם למצב בו הם חלוקים בדעתם לגבי נושאים מהותיים בהסכם. על רוב המחלוקות ניתן לגשר, אך לעיתים נוצר מצב בו בני הזוג יתבצרו בעמדתם ואף יאיימו על הצד השני בסיום הקשר או בסנקציות אחרות. כאשר איומים אלו מתעוררים, היכולת של בני הזוג להתגבר על המחלוקות פוחתת. איומים אלו עשויים להתפרש כרצון בפרידה או לבטא חוסר אמון במערכת היחסים.  
כמו כן, גם במצב בו בן הזוג המאוים החליט בסופו של דבר להיכנע לתכתיבו של בן זוגו ולחתום על ההסכם, החתימה בניגוד לרצון האמיתי של בן הזוג צפויה להביא לביטולו של ההסכם בטענה שהוא נחתם תחת איומים וכפייה. 

הכנת הסכם ממון כללי 

על הסכם ממון שערוך בצורה מקצועית ונכונה להיות קצר ומובן ככל האפשר, ולכלול הוראות ברורות וחד משמעיות בקשר לחלוקת הרכוש בין בני הזוג ובקשר להתנהלות הכלכלית שלהם במהלך הזוגיות. מנגד על ההסכם לכלול באופן מדוייק ומפורט את כל התנאים להם הסכימו בני הזוג ולא להחסיר את כל התרחישים האפשריים במצב של פרידה. 
עריכת הסכם ממון כללי מדי, שאינו כולל את כל תרחישי הפרידה והחלוקה, עשוי להוביל לכך שבעת הפרידה יאלצו בני הזוג לפנות לבית המשפט להסדרת נושאים שונים הקשורים לחלוקת הרכוש. עריכה נכונה ומקצועית של ההסכם תביא לכך שלא יהיה צורך בפרשנותו ובהתערבותו של בית המשפט. לכן, עליו להיות מובן ומפורט במידה כזו שתאפשר להוציא אותו לפועל במצב של פרידה, ללא צורך בהתערבות בית משפט.

הכנת הסכם ממון ספציפי מדי

מנגד, יש להימנע מכל שתנאיי הסכם הממון יהיו ספציפיים מדי. עליו לכלול את מלוא התרחישים האפשריים במצב של פרידה כדי למנוע פנייה לבית המשפט. בנוסף, עליו לכלול את מלוא התרחישים המתאימים והנוחים על מנת לאפשר לבני הזוג מרווח תנועה בהתנהלות הכלכלית במהלך הזוגיות. למשל, תרחישים לשימושים שונים בשימוש ושיתוף בחשבונות בנק או תרחישים לרכישה משותפת של נכס. 
הסכם ממון ובו תנאים ספציפיים מדי עשוי לגרום לבני הזוג להפר את הוראותיו או לכפות עליהם לערוך אותו מחדש. בנוסף, המשמעות של אי עמידה בתנאי ההסכם הינה שהוא עשוי לא להיות מכובד על ידי בית המשפט במצב של פרידה. 

מעוניינים להתייעץ ולהבין יותר על האפשרות לנסח הסכם ממון עבורכם? התבקשתם לחתום על הסכם שאתם מרגישים איתו שלא בנוח? במקום לפעול באופן פזיז וללא ייעוץ משפטי – צרו קשר לפגישה מרוכזת, בה נעבור יחד על המקרה האישי שלכם ונמנע מטעויות.

לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4