seperator

גירושין זכויות הגבר

כיום, בתהליך גירושין, יש לגברים זכויות רבות יותר מבעבר, בתחומי הרכוש, המזונות והמשמורת על הילדים המשותפים. החלטות שהיו נהוגות בעבר, כגון משמורת בלעדית לאם או דמי מזונות גבוהים המשולמים על ידי הגבר בלבד, כבר אינן ברירת מחדל והקריטריונים משתנים עם השנים בהתאם לשינויים החברתיים העכשוויים. במאמר זה נסקור את זכויות הגבר בתהליך הגירושין.


זכויות הגבר בהליך הגירושין – מה אומר החוק ?

כאשר בני זוג מתגרשים, עולות מחלוקות הנוגעות לחלוקת הרכוש, מזונות הילדים וחלוקת הזמנים של כל אחד מהם עם הילדים. 
גברים רבים אינם מודעים לזכויות שלהם בתהליך הגירושין, ואינם תמיד עומדים על זכויותיהם. בפרט, כאשר האשמה בגירושין היא של הגבר, קיימת נטייה לוותר על זכויות בסיסיות עם הילדים, להתחייב לסכומי מזונות גבוהים או לוותר על רכוש. ויתורים אלו צפויים להיות משמעותיים ביותר להמשך החיים ויש לשקול בכובד ראש כל ויתור ולא להיכנע לתחושות אשמה. 
להלן תקציר של זכויות הגבר בתהליך גירושין (על פי נושאים). בהמשך נפרט לגבי כל אחת מהן בנפרד.
רכוש: כאשר בני זוג ערכו הסכם ממון (שאושר כדין) יחולק הרכוש על פי המוסכם בו. אם בני זוג לא ערכו הסכם ממון, רכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים יחולק ביניהם על פי הוראות חוק יחסי ממון. רכוש שנצבר לפני החיים המשותפים או שהתקבל במתנה או בירושה יישאר בבעלותו של בן הזוג שצבר אותו.
משמורת ילדים: במהלך העשורים האחרונים קיימת עליה משמעותית במידת המעורבות של אבות בגידול הילדים. במקרים אחרים, הרצון של הגברים להגדיל את מידת המעורבות בחיים הילדים מתגבר בעקבות הפרידה. ראוי שמעורבות זו תקבל ביטוי גם לאחר הגירושין. כיום, לא מן הנמנע שגבר ישמש ההורה העיקרי של הילדים או שחלוקת הזמנים תהיה שוויונית. ברירת המחדל שהייתה נהוגה פעם – שהילדים יהיו במשמורת של האישה – אינה רלוונטית עוד. כל מקרה לגופו.
מזונות ילדים: בשנת 2017 חל שינוי משמעותי בחיוב גברים במזונות הילדים. כיום, גובה המזונות ייקבע בהתחשב במידת חלוקת הזמנים של כל אחד מההורים עם הילדים וביכולת הכלכלית של כל אחד מהם. למשל, כאשר ההורים חולקים את הזמנים עם הילדים שווה בשווה ויש להם יכולת כלכלית זהה, צפויים תשלומי המזונות להיות מינימאליים או אפילו להתבטל. 

תשלום מזונות לאישה

מזונות אישה ישולמו לה במהלך התקופה בה בני זוג נשואים מצויים בהליך הגירושין ומתן הגט בבית הדין הרבני. מזונות אלו נועדו לאפשר לאישה שהייתה תלויה כלכלית בבעלה להמשיך להתקיים עד למתן הגט. ישנם מקרים בהם הגבר יקבל פטור מתשלום מזונות אישה, כגון: כאשר לאישה הכנסה ראויה או כאשר הוכח שהיא בגדה בבעלה. 
חישוב מזונות אישה מתבסס בעיקר על הוצאותיה, לפי רמת חייה.

תשלום מזונות לילדים

החוק במדינת ישראל שקובע את החיוב במזונות מבוסס על הדין הדתי. החוק קובע שעד גיל 6 על האבא לשלם את מלוא ההוצאות של הילדים, לא משנה איפה הם גרים ומה היכולת הכלכלית של כל אחד מההורים. 
לאחר גיל 6 גובה תשלום המזונות ישתנה והוא יושפע מפערי השכר בין ההורים ומחלוקת הזמנים של כל אחד מההורים עם הילדים.
מזונות הילדים מחולקים למספר קבוצות:
  • מזונות בסיס - דמי מזונות אלו יחושבו על פי מגוון קריטריונים, כגון גיל הילדים, גובה הוצאות הדיור, גובה ההוצאות הבסיסיות של הילדים, חלוקת זמני השהות של הילדים בין ההורים, ההכנסות של בני הזוג ועוד. גובה הסכום ישתנה בהתאם לנסיבות של כל מקרה וינוע בין תשלום סמלי (במקרה של חלוקה שווה של זמני שהות ויכולת שכר שווה) לבין סכום של כ-1,800 ש''ח עבור כל ילד במצב בו הילד מבלה את מרבית זמנו אצל הורה אחד וכאשר יש פערים משמעותיים בשכר בין בני זוג. 
  • השתתפות בהוצאות דיור (מדור) – כאשר קיימת חלוקה שוויונית של זמני השהות בין ההורים קיימת נטייה של בתי המשפט לחייב את האבא בסכום סמלי בלבד של הוצאות הדיור של הילדים כאשר הם שוהים עם האמא. במצב בו הילדים מבלים את מרבית זמנם אצל האם עשוי בין המשפט לקבוע שעל האבא להשתתף ב-30% משכר הדירה (או המשכנתא) של האמא עבור ילד אחד, 40% לשני ילדים ו-50% לשלושה ילדים ומעלה.
  • מחציות – מדובר בהוצאות חודשיות או שנתיות עבור החינוך והרפואה של הילדים. ברירת המחדל קובעת שההורים יחלקו את ההוצאות שווה בשווה אך כאשר קיים פער משמעותי ביכולת הכלכלית בין ההורים, קיימת נטייה של בתי המשפט לקבוע שהורה אחד ישלם חלק גדול יוצר מההוצאות לעומת ההורה האחר.

מה קורה כאשר האישה היא המפרנסת העיקרית בבית

כפי שציינו, ככל שחולפות השנים מתרבים המקרים בהם האישה היא המפרנסת העיקרית בבית, לעתים בפער משמעותי מבן זוגה, וכיום בתי המשפט מתחשבים בגובה ההכנסות של שני בני הזוג (ובפער בין ההכנסות) בבואם להחליט עת גובה המזונות של הילדים. 
כאשר האישה מייצרת הכנסה גבוהה עליה התבססה רמת החיים של משק הבית, הדבר צפוי לקבל ביטוי בהפחתה משמעותית במזונות הילדים של הגבר.
כדי להוכיח את רמת ההכנסה של האישה חשוב להציג בפני בית המשפט ראיות רלוונטיות למצב משק הבית, תלושי שכר, תדפיסי חשבון בנק ואשראי, הוכחות לאורח החיים ועוד. 
יחד עם זאת, ישנם משתנים נוספים על בסיסם בתי המשפט יקבעו את גובה מזונות הילדים, ועל הגבר להיות מודע לכך שכל מקרה לגופו. 

הסדרי ראיה של אבות עם ילדים

לעומת שנים עברו, כיום קיימת נטייה של בתי המשפט לאפשר לאבות לקיים זמני שהות משמעותיים עם ילדיהם, גם כאשר מדובר בפעוטות. למשל, חלוקת זמנים שווה בין האבות לאימהות ואף חלוקה בה לאב זמן רב יותר עם הילדים לעומת האם.
כאשר מדובר בחלוקת זמנים שוויונית - בדרך כלל בתי המשפט יחלקו בין ההורים את מחצית מימי השבוע אצל האב והמחצית השנייה של השבוע אצל האם. סופי השבוע אצל כל הורה יהיו לסירוגין סוף שבוע אחד אצל הורה אחד וסוף השבוע הבא אצל ההורה השני (רוטציה).
לצורך ביסוס זמני שהות רחבים ככל האפשר לטובת האב – מומלץ להתגורר בסביבת מסגרות החינוך של הילדים, להעמיד עבורם תנאי מחייה ראויים, לפתח קשר ישיר עם צוות החינוך וההורים האחרים במסגרות החינוך וכיוצ''ב.
חשוב לציין שכאשר האם אינה מכבדת את ההסדר שבית המשפט קבע, רשאי האב לפנות למשטרה או לפקידת הסעד על מנת לאכוף את המפגשים שלו עם הילדים.
מלבד חלוקת הזמנים, האב זכאי להיות מעורב בחיי ילדיו ובהחלטות השונות הנוגעות להם בתחומים שונים כגון חינוך, בריאות וכדומה. לכן, קיימת חובה על עובדי המסגרות החינוכיות של הילדים לשלוח לשני ההורים תעודות או זימונים לפגישות הורים, קיימת חובה על קופת החולים להעביר לשני ההורים מידע בריאותי על ילדיהם וכיוצ''ב.

רכוש שנצבר לפני הנישואין

החוק בישראל קובע שגבר זכאי לשמור על רכושו (כספים, חסכונות, פנסיה, מקרקעין וכיוצ''ב) שנצבר לפני הנישואין, כל עוד לא יוצהר מצדו כי הרכוש יהפוך למשותף עם האישה או שהרכוש לא הושבח על ידי שני בני הזוג במהלך חיי הנישואין.
דוגמה: כאשר גבר רכש דירה טרום הנישואין - גם כאשר הדירה שימשה את בני הזוג למגורים במהלך חייהם המשותפים, הדירה צפויה להישאר בבעלותו של הגבר במקרה של גירושין. אבל, אם במהלך הזמן, הדירה שופצה מכספם של שני בני הזוג, או שהיה גילוי נוסף לשיתוף, יתכן שבית המשפט ייקבע שחלק מהדירה שייך גם לאישה.

רכוש שנצבר במהלך הנישואין

ברוב המקרים, הרכוש שנצבר במהלך הנישואין יחולק שווה בשווה בין בני הזוג אלא אם קיים הסכם ממון שקובע חלוקה אחרת.
מקרה נוסף לחלוקה שאינה שוויונית הינו כאשר במרוצת השנים נפער פער משמעותי בהכנסות של בני הזוג. דוגמה קלאסית לכך הינה כאשר הגבר מפרנס את המשפחה וצובר מוניטין לעומת האישה שמגדלת את הילדים המשותפים ולא פיתחה קריירה מקצועית. במצב זה בית המשפט עשוי לפסוק שהאישה תקבל חלק גדול יותר מהרכוש המשותף, לעומת הגבר.
חשוב לציין שרכוש שהתקבל במהלך חיי הנישואים, במתנה או בירושה, יישאר של בן הזוג שקיבל אותו, אלא אם הוא בחר לשתף אותו עם בת הזוג. לכן, כאשר גברים יורשים או מקבלים במתנה רכוש במהלך חייהם המשותפים – מומלץ להתייעץ עם עורך דין שיסביר להם את משמעות השימוש ברכוש שהתקבל.

התחלתם תהליך גירושין ואינכם בטוחים מהן הזכויות שלכם? זקוקים להכוונה, ליווי וייעוץ מקצועי? אתם מוזמנים לתאם פגישה

לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4