seperator

חוק הירושה

אדם שנפטר והשאיר אחריו ירושה הכוללת נכסים ו\או ממון, אך לא השאיר צוואה, יחולו על עיזבונו הוראות חוק הירושה. במאמר זה נפרוס בפניכם את עקרונות החוק והאפשרויות ליישומו. 

ירושה ללא צוואה מה אומר החוק

חוק הירושה נועד להסדיר באופן ברור חלוקת ירושה של אדם שנפטר ולא השאיר אחריו צוואה, ולקבוע את זהות היורשים. 
בנוסף, חוק הירושה קובע כיצד תחולק הירושה בין היורשים, בצורה גסה ותבניתית שעלולה לייצר מחלוקות בין היורשים בקשר לאופן השימוש ברכוש, בחלוקתו ביניהם וצפוי להביא בסופו של דבר למכירתו, ללא תכנון מס מוקדם ובכך להביא לבזבוז כספיי הירושה. לכן, בכל מקרה בו אדם רוצה לקבוע במדויק כיצד יחולקו נכסיו וממונו ותחת אילו תנאים, מומלץ לערוך צוואה.

ירושה במקרה שבן/בת הזוג עדיין בחיים

כאשר בן\בת הזוג עדיין בחיים לאחר פטירת המוריש, חוק הירושה קובע כי הם ירשו מחצית מהעיזבון, וילדי המוריש ירשו את המחצית השנייה שתחולק ביניהם שווה בשווה. אם למוריש לא נולדו ילדים והוריו נפטרו, אך יש למוריש אחים, אחיינים, בן\בת הזוג ירש את שני-שליש מהעיזבון ואת כל הזכויות בדירת המגורים בה התגוררו (ככל והיא בבעלות המוריש. השליש הנותר יחולק בין האחים האחיינים.
כמו כן, בן\בת הזוג מקבלים את הזכות על הרכוש המשותף בבית ועל הרכב המשפחתי.
במידה והילדים או חלקם קטינים, ואינם כשירים לנהל בעצמם את הכספים שירשו, ימנה עבורם בית המשפט מנהל עיזבון או נאמן, שיחזיקו עבורם את חלקם בירושה עד שיבגרו. מנהל העיזבון יכול להיות ההורה השני לדוגמה והוא יפעל לטובת הקטין בהתאם להוראות בית המשפט.

ירושה במקרה של נישואין שניים

חוק הירושה אינו עושה הבחנה בין נישואין ראשונים לשניים. משמע, בן הזוג הנוכחי של המוריש בעת פטירתו יירש את עזבונו. זאת בתנאי שנישאו או קיימו משק בית משותף ויחסיהם התנהלו בזוגיות מלאה. הזוגיות יכולה להיות תחת נישואין או מעמד ידועים בציבור. 
במידה וישנם ילדים מקשר זוגי קודם, בן הזוג הנוכחי יירש מחצית מהעיזבון, והילדים ירשו את המחצית השנייה בחלוקה שווה ביניהם.

תוקפה של צוואה אל מול חוק הירושה

כאשר קיימת צוואה שנערכה כהלכה, חוק הירושה אינו חל על עיזבונו של המוריש.
ישנן 4 אפשרויות לעריכת צוואה באופן תקין:
  • צוואה בכתב יד – צוואה הנכתבת ונחתמת על ידי המוריש בלבד. הצוואה חייבת להיות כתובה בכתב ידו של המוריש ולא מודפסת.
  • צוואה בפני עדים – צוואה בכתב יד או מודפסת. על שני עדים הכשירים מבחינה משפטית ושאינם חלק מהיורשים, להיות נוכחים בעת חתימתה. בתום עריכת הצוואה, העדים יחתמו עליה בנוסף לחתימת המוריש.
  • צוואה בפני רשות – צוואה הנערכת בעל פה או בכתב אל מול גורם רשמי. גורם זה יכול להיות: שופט, רשם בית משפט, חבר בית דין דתי, רשם הירושה או נוטריון. המוריש יעביר את המסמך אל הרשות או יצווה בעל פה את רצונו.
  • צוואה בעל פה – צוואה זו נמסרת בעל פה בפני שני עדים הכשירים משפטית ומבינים את שפת המוריש. צוואה זו אינה מסתמכת על מסמך כתוב מטעם המוריש. אפשרות זו עומדת לאנשים שאינם מסוגלים לערוך צוואה באף אחת מהדרכים הקודמות שהוזכרו, כאשר המוריש נמצא על ערש דווי או בסכנת חיים מיידית. לאחר שהמוריש מצווה, על העדים לרשום את רצון המצווה במסמך מסודר כמה שיותר מהר, לחתום עליו ולהעבירו באופן מיידי לרשם הירושה. שיהוי במועד העברת המסמך לרשם הירושה יערער את אמינותו.
כל עוד אדם אינו מעוניין שחוק הירושה יחול על עזבונו, והיה רוצה שהוא יחולק על פי בחירתו ותנאיו, עליו לערוך צוואה תקינה. 
בתי המשפט נוהגים לאשר צוואות אשר נפל בהן פגם טכני קטן כגון תאריך או חתימה, וזאת רק לאחר שאמיתות הצוואה היא מעבר לכל ספק. זאת כי כיבוד רצון המת הוא עיקרון בעל חשיבות רבה. יחד עם זאת, עצם מעבר הצוואה לבחינה של בית המשפט מעכבת את מתן קיום הצוואה וכרוכה בעלויות שכר טרחת עו''ד המטפל בתיק מול בית המשפט.
על מנת להימנע מטעויות בעת עריכת מסמך הצוואה מומלץ להסתייע בעורך דין המומחה בעריכת צוואות. 

התנגדות לצו ירושה ללא צוואה

צו הירושה מהווה הצהרה על זהות היורשים החוקיים של אדם שנפטר ולא השאיר אחריו צוואה. אין בצו זה תיעוד של עיזבונו של הנפטר אלא חלוקה כללית ותבניתית של כלל העיזבון על פי החוק.
ההתנגדויות שעשויות לעלות תהיינה בנוגע לזהות היורשים בלבד, במקרים כגון:
  • קיומם של ילדים נוספים מחוץ לקשר הזוגי
  • קשר זוגי נוסף שנוהל במקביל לנישואין
את ההתנגדות לצו הירושה יש להגיש בהקדם לאחר הגשת הבקשה למתן צו ירושה, ובמסגרת טווח הזמן שנקבע על ידי רשם הירושה. התנגדויות אלה מתקבלות ברשם הירושה ועוברות על ידי הרשם לבית המשפט לענייני משפחה לדיון והחלטה.

התנגדות לצוואה

בניגוד לצו הירושה, כאשר ישנה צוואה תקינה, ניתן להתנגד גם בנוגע לזהות היורשים וגם בנוגע לתכולת העיזבון ולחלוקתו. 
לייעוץ בדבר התנגדות לצוואה מומלץ להגיע לעורך דין צוואות על כל המידע הקיים. במרבית המקרים פגישה אחת מרוכזת תספיק כדי לבחון את היתכנות ההתנגדות ודרך הפעולה המומלצת.
הרגישו בנוח לפנות אלי עם כל שאלה בנושא. מלאו את הטופס הקצר ואצור עמכם קשר בהקדם.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4