seperator

האפוטרופוס הכללי

תפקידו של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לקיים צוואות וירושות, לפקח על האפוטרופוסים השונים, לרכז ולהפעיל ייפוי כוח מתמשכים, חדלות פרעון ועוד. במאמר זה נפרט על סמכויותיו ותפקידיו של האפוטרופוס הכללי.

מה תפקידו של האפוטרופוס הכללי

האפוטרופוס הכללי הוא גוף ששייך למשרד המשפטים והוא מחולק ל-3 אגפים: האפוטרופוס הכללי, רשם הירושה והממונה על הליכי חדלות פירעון.
המשרד אחראי על פיקוח על אפוטרופוסים, פיקוח על ייפוי כוח מתמשכים, הפקדה וקיום צוואות, מינוי מנהלי עיזבון, ניהול נכסים עזובים ועוד.
עורכי הדין הפועלים במשרד האפוטרופוס הכללי משמשים כבאי-כוח מטעם היועץ המשפטי לממשלה עבור אזרחים ותושבים שאינם כשירים משפטית ולנפטרים בעת חלוקת ירושתם, בתהליכים הבירוקרטיים והמשפטיים השונים.
להלן פירוט של חלק מהשירותים הניתנים ביחידה זו, לפי האגפים השונים:
האפוטרופוס הכללי
  • ייפוי כוח מתמשך: הפקדה ופיקוח על מסמכי ייפוי כח מתמשך, מתן צו תוקף למסמכי ייפוי כוח מתמשך כאשר מבוקש לעשות בהם שימוש.
  • אפוטרופסות: הפקדת הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס, הגשת תלונות בנוגע לאפוטרופוס ופיקוח על ההתנהלות השוטפת ועל הדוחות המגושים על ידי אפוטרופוסים שמונו על ידי בתי המשפט.
רשם הירושה
  • צו ירושה: בקשה להוצאת הצו, התנגדות לצו, בקשה לתיקון הצו.
  • צו קיום צוואה: בקשה להוצאת הצו, התנגדות לצו, בקשה לתיקון הצו.
  • הפקדת צוואות ועריכת צוואה בפני רשות.
  • חיפוש והשבת רכוש עזוב.
הממונה על הליכי חדלות פירעון
  • פשיטת רגל, פירוק חברה או חדלות פירעון: בקשה להחזר כספי, בקשה לפתיחת הליכים ותשלומים שונים.

כיצד פונים אל האפוטרופוס הכללי

משרדי האפוטרופוס הכללי והיחידות הפועלות תחת המשרד, ממוקמים ב-5 ערים מרכזיות:
  • תל אביב.
  • חיפה.
  • ירושלים.
  • באר שבע.
  • נצרת עילית.
ישנן מגוון פעולות שניתן לבצע באופן מקוון – אונליין, דרך אתר האפוטרופוס הכללי בלי צורך להגיע באופן פיזי למשרדים. פעולות אלו הן לרוב בקשות למידע או תשלומים.
ישנן פעולות שאינן ניתנות לביצוע באופן מקוון. לדוגמא, עורך הצוואה בלבד רשאי להפקיד אותה פיזית במשרדו של הרשם לענייני ירושה. נוסף, ניתן לערוך צוואה בפני הרשם הירושה ולהקריא בפניו את צוואתו.

משך ממוצע של טיפול בהליך מול האפוטרופוס הכללי

משך הטיפול בתהליכים השונים תלוי בסוג התהליך, ובשיתוף הפעולה מצד כל הגורמים. כיוון שמדובר בהליכים בירוקרטיים הדורשים לרוב הגשת מסמכים מגורמים שונים, מעורבות ב"כ היועץ המשפטי לממשלה, קבלת החלטות או מינויים, הם צפויים להימשך מספר חודשים.
לדוגמה, הליך בקשה לצו ירושה יכול לארוך בין חודש ל-3 חודשים. אם תוגש התנגדות לבקשה לצו ירושה, הטיפול בה יעבור לבית המשפט לענייני משפחה ויתארך בהתאם להמשך ההתנהלות.

האם ניתן לקצר את משך הטיפול של משרד האפוטרופוס הכללי

אין דרך קיצור של ממש לטיפול במשרד האפוטרופוס הכללי, אך ליווי של עורך דין מנוסה יקל על התהליך ויזרז אותו, וימנע הגשה לא תקינה או חסרה של הבקשות והמסמכים המצורפים אליהן. ללא פיקוח מקצועי, טעויות בירוקרטיות עשויות להתגלות לאחר זמן רב ולהאריך משמעותית את משך הטיפול בתיק.

אלטרנטיבה לאפוטרופסות – ייפוי כח מתמשך

אחד הנשואים המזוהים ביותר עם משרד האפוטרופוס הכללי הינו נשוא פיקוח על האפוטרופוסים הממונים על ידי בתי המשפט. תפקידו של האפוטרופוס הכללי לפקח על התנהלותו של האפוטרופוס שמונה לדאוג לרכושו ובריאותו של החסוי. על האפוטרופוס להעביר לאפוטרופוס הכללי דוחות כספיים תקופתיים, במשך כל תקופת האפוטרופסות. לדוחות אלו יש לצרף אסמכתאות לרכושו ולכל ההכנסות וההוצאות של האדם שמונה עבורו אפוטרופוס.
חיסרון מהותי בהליך מינוי אפוטרופוס הינו שהמינוי מתבצע בשלב בו אותו אדם אינו כשיר עוד להביע את רצונותיו, מי הוא מעוניין שישמש לו אפוטרופוס וכיצד על האפוטרופוס לנהוג ולנהל את חייו.
כיום קיימת אפשרות לכל אדם לקבוע מבעוד מועד ובעודו כשיר את זהות האדם שיטפל בענייניו של אדם אחר, אם וכאשר לא יתאפשר לו בעתיד לעשות זאת עבור, באמצעות עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך. תפקידו של מיופה הכוח שנבחר יהיה למלא בדיוק אחר הוראותיו ורצונותיו של עורך ייפוי הכוח המתמשך, כפי שיפורטו בו.
ניתן למנות בייפוי הכוח המתמשך מספר מיופיי כוח שונים, שינהלו את ענייניו של עורך ייפוי הכוח. לעיתים מומלץ לבצע חלוקת אחריות בין מיופיי הכוח בין עניינים כלכליים לבין ניהול עניינים בריאותיים. 
בנוסף, ניתן לצרף לייפוי הכוח הנחיות מפורטות, לפי למצבים שונים בהם עשויים להיתקל מיופי הכוח, בענייני בריאות, כספים, ניהול רכוש, מקום מגורים, הענקת מתנות לנכדים במועדים מיוחדים  וכיוצ"ב. אלטרנטיבה זו מאפשרת לכל אדם לשלוט בצורה טובה ומדוייקת יותר בעתידו לאחר שלא יתאפשר לו לעשות זאת עבור עצמו.
לייפוי כוח מתמשך יתרונות רבים בהשוואה לאפוטרופסות. הבולט ביניהם הוא התהליך עצמו:
תהליך מינוי אפוטרופוס עשוי להימשך מספר חודשים במהלכם קרוביו של האדם שזקוק לאפוטרופוס צפויים להיתקל בקשיים ביורוקרטיים מכבידים. סיטואציה נפוצה הינה כאשר נציגי הבנק מקפיאים את חשבון הבנק של אותו אדם (גם כאשר לחשבון שותפים נוספים) כאשר הם מתרשמים באופן שרירותי שהוא אינו מסוגל לטפל בענייניו. 
במצב זה ייאלצו קרוביו לפנות לבית משפט בבקשה למנות אפוטרופוס, ועד שלא יינתן הצו הבנק לא יאפשר את השימוש בחשבון. ההליך המשפטי מסורבל וכולל את מעורבות גורמיי הרווחה העירוניים.
לעומת זאת, מסמך ייפוי כח מתמשך נערך בליווי עורך דין ללא צורך באישורים נוספים ממערכת המשפט וניתן להפעילו בקלות.
 
הפנו אתכם למשרד האפוטרופוס הכללי? שמעתם על ייפוי כח מתמשך ויש לכם שאלות?
אני מזמין אתכם לפגישה אישית בה נבחן יחד את התיק, נבחן את האלטרנטיבות העומדות בפניכם ויחד נבצע את התהליך היעיל ביותר עבורכם.
לפרטים ומידע נוסף
חייגו 072-3910707 או מלאו את הטופס ואשוב אליכם בהקדם:


עורך דין יואב גולן

זקוקים להכוונה או לליווי משפטי?
בואו לפגישת ייעוץ ללא עלות
התקשרו: 072-3910707

עורך דין יואב גולן

גירושין | דיני משפחה | אפוטרופסות | צוואות | ירושות

כתובת

מצדה 7 בני ברק
מגדל ב.ס.ר 4